Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2017 23:00 - Наркотици
Автор: asen98 Категория: Други   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Почти всички българи пушат и пият.
Цигарите и алкохола са сред най-разпространените средства, с които се злоупотребява (60% от сънародниците ни пушат, а над 300хиляди имат сериозни проблеми с алкохола). Доказано е, че това е някаква форма на зависимост.
Колкото и да не ни се иска в дефиницията на Световната здравна организация в групата на психоактивните вещества са включени не само нелегалните дроги, а също така и алкохола, никотина и медикаментите- възбудителни и успокоителни.
Излиза, че не всички наркотици са забранени. Да, така е.
Алкохолът в малки количества (до 50г. концентрат на ден за възрастен) дори е полезен за сърдечно-съдовата система. Но много малко българи се ограничават само с това. За създаването на алкохолната зависимост влияят много фактори:
*************************************************************
1. Наследствеността (ако имаш алкохолици в семейството, по-добре не започвай).
*************************************************************
2. Средата (лесно се подражава на "пиячите").
*************************************************************
3. Достъпността (в България винаги се е пиело).
*************************************************************
4. Чувство на възрастност (за да си мъж трябва да можеш "да къркаш".
**************************************************************
Но най-разпространяваният вид дрога са цигарите. Както вече казахме, повечето от българите пушат и цигарите имат много защитници, независимо от ограничителните мерки, които постоянно се взимат. Те се произвеждат и разпространяват напълно легално, а и никой не нарича пушачите наркомани. Но механизмът на зависимост е същия. Разликата е в това, че към никотина тя се развива много по-бавно, за около 2 години се счита за една от най-силните.
В началото всеки си мисли, че това е нещо временно, защото пуши само на определени места и главно с приятелите си и може винаги да спре. Истината обаче е, че повечето от пушачите са започнали именно по този начин. 
В един от най-добрите филми от преди няколко години - "Вътрешен човек" направен по действителен случай, се разкрива следният скандал: при производството на цигари, известна компания използва и вещества засилващи въздействието на никотина.
Сигурно повечето от вас, които са започнали да пушат вече си казват: "Това не се отнася до мен".
Лесно можете да го поправите. Не запалвайте цигара в продължение на една седмица, без да промените обичайния си начин на живот. Ако се окаже че ставате нервни, напрегнати, сънливи и постоянно ви преследва мисълта да си "дръпнете", значи вие сте зависими. Ако не, радвайте се и прекратете с тъпите опити да загубите контрол върхо поведението си. Това едва ли ще ви накара да се чувствате по-специални. 
Наркотиците, включително цигарите и алкохолът създават изключително силна зависимост, която включва следните три елемента:
****************************************************************
1. Психологическа зависимост- (тя се предизвиква от бягството от проблемите, неумението за справяне, неоправданото бунтарство).
****************************************************************
2. Физическа зависимост (абстиненция)- тя причинява химически изменения в мозъка и нарушава хомеоестаза в организма. Оттук и всички тежки физически изменения и преживявания.
***************************************************************
3. Социална зависимост- тя се поражда от влиянието на средата (компанията, приятелите), която най-често се превръща  в най-силният поддържащ фактор.
****************************************************************
Не всички дроги създават едни и същи зависимости - те са различни при отелните  групи наркотици. Например, марихуаната и кокаинът предизвикват най-вече психологическа зависимост, а опиатите водят и до физическа.
Има наркотици, които не предизвикват абстиненция, но довеждат до привикване, при което организмът започва да изисква все по-големи дози.
Да се опише съвсем точно въздействието на наркотиците е трудно, поради факта , че то зависи и от индивидуалните особености на всеки човек. А когато се отнася за нелегален наркотик, никога не се знае какво точно взимате, защото те обикновено съдържат всякакви примеси (захар, талк, сода, страхнин и т.н), а това променя силата и посоката на въздействие. През последните години е нараснала консумацията на модерната дрога екстази сред тийнейджърите.
И стигаме до един важен въпрос: "Какво ще направите, ако разберете, че ваш близък приятел е станал зависим от наркотиците?".
Единственото, което можете да направите е да му дадете вашата подкрепа. За съжаление не можете да му помогнете сами, а трябва да се обърнете към специалисти. Лечението на наркотичните зависимости е много трудно. Задължително трябва да се мине през следните три етапа:
***************************************************************
1. Терапия на психологическата зависимост- това е най-важният етап, с него се започва и трябва да продължи през целият цикъл на лечение.
***************************************************************
2. Купиране на физическата зависимост- това е мъчителен процес продължаващ между 7 и 10 дни, при който дозите постепенно намаляват или се спират изведнъж.
****************************************************************
3. Социална зависимост- ресоциализацията, тоест връщане към нормалният начин на живот- семейството, приятелите " от преди", работата. Това е най-трудният етап. Той може да продължи с години и е най-добре да се провежда в така наречените комуни. 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: asen98
Категория: Други
Прочетен: 13089
Постинги: 7
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031